Hakaniemen Tilajakamo (2018-2020)

tilajakamo trans.png

Toiminta Hakaniemen Tilajakamossa on päättynyt vuoden 2020 alussa. Talot puretaan ja niiden tilalle rakennetaan uudisrakennukset vuoden 2021 aikana.

Toiminnassa nyt Lapinlahden Tilajakamo sekä Hietalahden Tilajakamo

Hakaniemen Tilajakamossa oli noin 4000 m2 työtiloja. Huoneita oli kaikkiaan noin 150. Siltasaarenkatu 13 sijaitsi suoraan Hakaniemen metroaseman pohjoisen sisäänkäynnin yläpuolella.

Rakennus oli Helsingin kaupungin entinen virastotalo, jossa on toiminut muun muun muassa sosiaalivirasto ja rakennusvalvonta. Rakennus on valmistunut vuonna 1980 ja nyt kaupunki on todennut sen liian epäkäytännölliseksi ja suunnitellut sitä purettavaksi vuoden 2020 alussa, joten tilat ovat Tilajakamon käytössä näillä näkymillä vain 2019 loppuun, jos kaavasuunnitelma hyväksytään aikataulussa.

https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunkiymparisto/siltasaarenportin-suunnittelukilpailun-voittajaehdokas

Toimistorakennukselle tyypillisesti työhuoneet ovat pieniä, 10 - 15 m2, suhteellisen matalia ja niiden välissä on kevyet väliseinät. Hakaniemessä on myös muutamia isompia tiloja - arkisto, joka on pääsoin varastotilana, noin 10 avotyöpisteen osasto sekä noin 80 m2 monikäyttötila, jossa voi järjestää isompia kokouksia, tilaisuuksia tai esityksiä, ja sen lisäksi vielä muutamia pienempiä kokoustiloja.

Toimistotilat soveltuvat hyvin luovan toiminnan tai pienen yrityksen tiloiksi. Tiloihin ei tarvinnut tehdä juuri mitään muutoksia lukkojen vaihtamisen lisäksi. Hakaniemessä vuokralla olevat osuuskuntalaiset ovat pääosin pieniä luovan alan yrityksiä, elokuvan tekijöitä, kuvataiteilijoita, graafisia suunnittelijoita ja muita eri alojen toimijoita.

Hakaniemessä toimii myös Kulttuuritoimen Kokemusjakamo, joka tukee nuorten pääsyä kulttuuri- tai muulle luovalle alalle. Kokemusjakamossa on myös valokuvastudio, äänitysstudio sekä elokuvaeditti.