Skip navigation

Lapinlahden Tilajakamo

tilajakamo trans.png
309b.original.jpg

Lapinlahden Tilajakamo on Lapinlahden entisen mielisairaalan pohjoissiipi. Tiloja on noin 3000 m2 ja työhuoneita noin sata.

Historiansa ansiosta Lapinlahti on osin luonnontilainen meren rannalla oleva ainutlaatuinen puisto kävelymatkan päästä Helsingin keskustasta. Nykyinen puisto on viimeinen jäänne alkuperäisestä puistosta, joka on aikoinaan ulottunut aina Kaapelitehtaalle saakka. Vuonna 1842 valmistunut päärakennus on Engelin suunnittelema, joka on alunperin suunniteltu mielisairaalaksi. Päärakennus on suojeltu rakennuslailla eikä se sovellu alkuperäiseen käyttöönsä enää nykyisten viranomaismääräysten perusteella. https://fi.wikipedia.org/wiki/Lapinlahden_sairaala

Osuuskunta aloitti toimintansa vuonna 2013, tavoitteena pelastaa Lapinlahden entinen mielisairaala raunioitumiselta. Parin vuoden neuvotteluiden jälkeen Helsingin kaupunki vuokrasi puolet rakennuksesta osuuskunnalle taiteen, tieteen, käsityön tekijöiden työhuonekäyttöön. Osuuskunta on toiminut rakennuksessa 2015 - 2018 samaan aikaan kun sen julkisivua ja ympäristöä on kunnostettu.

Vuonna 2018 Helsingin kaupunki päätti järjestää ideakilpailun rakennuksen myymisestä ja osuuskunta jatkaa vuokralaisena tilassa ainakin siihen asti kunnes omistaja vaihtuu ja rakennukselle on keksitty uutta ja kaupunkilaisia hyödyttävää avointa käyttöä. https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunkiymparisto/lapinlahden-rakennusten-ideakilpailu-alkoi

Osuuskunta selvittää mahdollisuutta osallistua ideakilpailuun yhteistyössä muiden samanhenkisten toimijoiden kanssa.

326.original.jpg
loop_atmosphere_pic.original.jpg

Lapinlahdessa työhuoneet ovat pääosin 10-15 m2 valoisia ja korkeita, entisiä potilas-, hoito- tai tukijanhuoneita. Yli 25 m2 huoneita on vain muutamia. Lapinlahden tilat eivät vastaa sairaaloiden nykyvaatimuksia. Museoviraston suojelussa tiloja on kallista ja vaikeaa muuttaa esim. viranomaisvaatimuksia vastaavaan majoitus- tai toimistokäyttöön. Työhuonekäyttöön huoneet soveltuvat erinomaisesti. Alkuvaiheessa osuuskunta investoi mm. viemäröintiin, jotta taloon saatiin riittävästi vessoja ja mm. ravintolatoiminta mahdollistui.

Lapinlahdessa on vuokralla muusikoita, valokuvaajia, käsityöläisiä, kuvataitelijoita sekä kirjailijoita. Työhuoneet ovat olleet täynnä alusta asti, vaihtuvuus on vähäistä ja tulijoita on jonoksi asti. Liittymällä osuuskunnan jäseneksi saat tietää kun huoneita vapautuu jakoon.

Tilajakamon puolella toimii myös Hävikkiruokaravintola Loop.