Osuuskunta Lapinlahden tilajakamo on voittoa tavoittelematon yhteisö, jonka tavoitteena on kehittää kaupunkikulttuuri jakamalla vapaana olevia tiloja jäseniensä käyttöön. 

IMG_1039.JPGOsuuskunta Lapinlahden tilajakamo on voittoa tavoittelematon yhteisö, jonka tavoitteena on kehittää kaupunkia jakamalla saatavilla olevia tiloja jäseniensä käyttöön. Joulukuussa 2015 osuuskunta päätyi yli kaksi vuotta kestäneiden neuvotteluiden jälkeen vuokraamaan puolet Lapinlahden sairaalan tiloista.

Osuuskunnassa on reilut 100 jäsentä, kuvataiteilijoita, valokuvaajia, musiikintekijöitä, käsityöläisiä, yrittäjiä ja tutkijoita, joista noin puolet on saanut työtiloja Lapinlahdesta. 

Vuonna 1841 C. L. Engelin suunnittelema mielisairaalaksi rakennettu Lapinlahden sairaala on ollut osin tyhjillään sen jälkeen kun sairaalatoiminta loppui vuonna 2008. Osuuskunnan toissijainen tavoite on arkkitehtuurillisesti merkittävän historiallisen rakennuksen suojeleminen aktiivisella käytöllä.

Suunnitelmissa on avata Lapinlahti myös ulkopuolisille. Yleisiin tiloihin on kaavailtu kahvilaa, näyttelyitä ja myymälätiloja, ruokasaleihin ravintolaa ja sairaalan laitoskeittiöön osuuskunnallista keittiötoimintaa. Myös piha-alueilla ja puistossa tapahtuu yhtä sun toista.

Lapinlahden sairaalaan tehdään vuoden 2016 -2017 Helsingin kaupungin toimesta remonttia ikkunoiden ja julkisivun kohentamiseksi sekä vaurioiden korjaamiseksi. Tällä hetkellä suurin osa sisätiloista on hyvässä kunnossa, mutta lähes jokainen tila tarvitsee jonkin asteista remontointia. Sairaala on suojeltu rakennus, joten kaiken remontoinnin tulee olla museoviraston antamien ohjeiden mukaista. Kunnostuksesta vastaa tilojen osuuskuntalainen, mutta yleisten tilojen remontointi on yhteisön vastuulla.

Ensimmäiset osuuskuntalaiset muuttivat sairaalaan vuoden 2016 alussa ja tilat on jo varattu. Vuoden 2016 aikana tavoitteena on remontoida tiloja ja jatkaa osuuskunnan päätavoitteena olevaa kaupunkinkulttuurin kehittämistä. Osuuskunta etsii edelleen uusia vastaavia tiloja kaupungista.

IMG_1054.JPG

Osuuskuntaan liittyminen

Osuuskuntaan liittyminen tapahtuu maksamalla osuusmaksun 50,90 € https://holvi.com/shop/tilajakamo2016/


Osuuskunta Lapinlahden tilajakamo säännöt

1§ Toiminimi ja kotipaikka

Osuuskunnan toiminimi on Osuuskunta Lapinlahden tilajakamo ja sen kotipaikka on

Helsinki.

2§ Tarkoitus ja toimiala

Osuuskunnan tarkoituksena on edistää kaupunkikulttuuria.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi osuuskunta vuokraa Lapinlahden sairaalarakennuksia

ja muita hallinnassaan olevia tiloja jäsenilleen ensisijassa kulttuurin, tieteen, käsityön,

muiden luovien alojen ja niitä tukevien yritys- ja muiden toimintojen tarpeisiin.

Osuuskunta voi myös järjestää ja tukea kaupunkikulttuuria edistäviä tapahtumia ja

muuta toimintaa.

Osuuskunnan perustamiskirja ja säännöt